Користь фруктів і овочів
Про користь овочів і фруктів знають усі. Їх біологічна цінність для організму незаперечна. Овочі та фрукти не володіють великою енергетичною цінністю , але є постачальниками найважливіших нутрієнтів , від яких безпосередньо залежить здоров'я людини. Вітаміни , мінеральні речовини , легкозасвоювані вуглеводи , харчові волокна , органічні кислоти , пектинові речовини - ось далеко не повний перелік корисних речовин , якими багаті ці дари природи. Так само вони багаті антиоксидантами - бета каротином і вітаміном C які , і це доведено науковими дослідженнями , захищають клітини від старіння і хвороб. У денному раціоні харчування обов'язково повинні в достатній кількості присутні овочі та фрукти. Це основні постачальники клітковини , що грає важливу роль у функціонуванні шлунково -кишкового тракту , нормалізації жирового обміну , виведенні з організму холестерину. Вживання овочів і фруктів підвищує імунні властивості організму і дозволяє протистояти хворобам . Найкраще вживати свіжі фрукти і овочі , а й заморожені - гарна заміна свіжим. Їх швидко переробляють після збору врожаю ( наприклад , зелений горошок протягом 2,5 год), що зводить до мінімуму втрату вітамінів. Якщо вони правильно зберігаються , то вміст вітамінів в них порівнянно з вмістом вітамінів у свіжих овочах або навіть перевищує його.
Фахівець у галузі харчування та дієтології, персональний тренер
Ліка Старинець